YÜZÜK EFSANELERİ
İskandinav kahramanı Sigurd'un (daha sonraki Alman versiyonlarında ''Siegfried'' olarak geçer) hikâyelerinde bol miktarda macera, savaş, aşk ve kahramanlardan cücelere, kılık değiştiricilere kadar çok çeşitli karakterler bulunur. Sigurd, üyeleri aynı zamanda tanrı Odin'in akrabaları da olan ölümlü Volsung ailesinin bir ferdidir. Sigurd'un kahramanlıklarıyla ilgili zengin anlatılar ve sihirli bir yüzüğü anlatan efsaneler sonraları pek çok ressama, yazara ve besteciye ilham kaynağı olmuştur.
Mit
Sigurd ile Ejderha Fafnir'in savaşırken tasvir edildiği heykel (Bremen-Almanya) |
Sigurd, Odin'in soyundan gelen kahraman bir müridi olan Sigmund'un oğludur. Sigmund bir savaşta öldürülünce Odin, onun kılıcını parçalara ayırmış ama bu parçalar karısı Hjordis tarafından oğluna verilmek üzere saklanmıştır. Kocası öldükten sonra Hjordis yeniden evlenir, Sigurd, ejderha Fafnir'in ve Otr adındaki kılık değiştiricinin kardeşleri olan yetenekli ama başıboş bir demirci olan Regin tarafından büyütülür.
Andvari'nin Hazinesi
Bir gün, Otr som balığı avlayabilmek için su samuru kılığına girer. Düzenbazlar tanrısı Loki derisine hayran olduğu için su samurunu öldürerek derisini yüzer. Otr'un babası Hreidmar buna çok öfkelenir ve oğlunun ölümünün intikamını almaya karar verir. Loki, Odin ve Hoenir yolculukları sırasında onda kalmaya geldiklerinde onları salonunda tuzağa düşürür ve tazminat olarak su samurunun derisine karşılık yeterli miktarda altın talebinde bulunur. Loki altın aramaya gider ve bir cüce olan Andvari'nin altın stoğunu bulur. Andvari'nin hazinesinde takanın servetini katlayacak güce sahip bir yüzük de bulunmaktadır. Ancak cüce ondan ayrılmadan evvel yüzüğü lanetlemiştir. Loki altınlarla döner ve tanrılar serbest kalırlar. Daha sonra Fafnir, hazineyi ele geçirmek için babası Hreidmar'ı öldürür.
Sigurd ve Yüzük
Sigurd'un cenazesi |
Regin, Sigurd'a hazine için Fafnir'e meydan okumasını söyler. Demirci, Sigmund'un silahının parçalarını kullanarak Sigurd'un Fafnir'i öldürmek için kullanacağı yen bir kılıç yapar. Regin bu kez Sigurd'a ejderhanın kanında banyo yapması ve kalbini pişirmesi emrini verir. Bunu yaparken Sigurd, elini yakar ve ağzına götürür. Fafnir'in kanı diline değer değmez Sigurd aniden kuşların dilinden anlamaya başlar. Kuşlar ona Regin'in kendisini öldürmeye niyetli olduğunu söylerler. Sigurd, Regin'in kafasını keser ve içinde Andvari'nin lanetli yüzüğünün de bulunduğu hazineyi kendisi alır. Bu yüzük sonraları Sigurd'a acı ve sefalet getirecektir. Brynhild adındaki bakireye aşık olur ve yüzüğü ona verir. Daha sonra bir büyücü olan Grimhild ona, nişanlandığını unutup kızı Gudrun'a aşık olmasını sağlayacak bir iksir verir. İhaneti öğrenen Brynhild Sigurd'u öldürür ama sonrasında pişman olur ve kendisini Sigurd'un cenaze ateşine atar.
Önemli Karakterler
Sigurd'un hikâyesindeki karakterler ilk kez 13.yüzyıldaki bir Norveç metni olan Volsunga destanında tasvir edilmiştir. Aynı dönemlerde ya da biraz daha sonra yazılan Alman şiiri Nibelungen'de karakterlerin adları değiştirilerek hikâye yeniden anlatılır. Nors cüce Andvari - Alberich, Regi - Mime, Sigurd'da Siegfried olmuştur. Ancak tüm karakterler iki efsanede de gerekli karakter özelliklerini korumuşlardır. Sigurd yiğittir, Regin yetenekli ama başıboştur ve Brynhild de güzel ve tutkuludur. Karakterler aynı zamanda tanrılarla olan bağlarını da sürdürmektedirler: Sigurd, Odin'in ailesine mensuptur Brynhild de Kutsal Bakirelerden biridir.
Güç Nesneleri
Avrupa'nın eski kültürlerinde mücevher ve silahlar gibi metal nesnelerin sihirli olduklarına inanılırdı. Bu tür nesnelerin eritilmesi, döküm yapılması ve şekil verilmesi gibi görünürde sihirli işlemlerden geçirilmesi için belirli bir yetenek ve beceri gerekirdi. Metal işçilerinin aynen Loki ve Otr gibi nesneleri mucizevi şekilde biçim değiştirtebilme yeteneğine sahip olmaları beklenirdi. Bir hükümdar müridine bir kılıç ya da yüzük verdiğinde buna son derece önemli bir hediye gözüyle bakılırdı. Bu tür nesnelerin sahipleri güçlerine körü körüne güvenirlerdi. Bunlar sahiplerinin, savaşta başarı kazanmak için hayati önem taşıyan cesaretini, gücünü ve dayanıklılığını arttıran özelliklerdi.
Kaynakça:
- https://www.youtube.com/watch?v=7AlEvy0fJto
- http://www.wiki-zero.net/index.php?q=aHR0cHM6Ly91cGxvYWQud2lraW1lZGlhLm9yZy93aWtpcGVkaWEvY29tbW9ucy8zLzM1L1NpZ3VyZF9hbmRfQnJ5bmhpbGQlMkNfQy5fQnV0bGVyXzE5MDkuanBn
- http://www.wiki-zero.net/index.php?q=aHR0cHM6Ly91cGxvYWQud2lraW1lZGlhLm9yZy93aWtpcGVkaWEvY29tbW9ucy9hL2E0L0IlQzMlQkNyZ2VyUGFya19CcmVtZW5fMjEtMDQtMjAwNl8wMDQ0LmpwZw
- KÖKENLERİ VE ANLAMLARIYLA EFSANELER & MİTLER (Philip Wilkinson) Alfa Yayınları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder